Hajusteeton shampooValitsemalla hajusteettoman shampoon ja hoitoaineen poistat voimakkaat kemikaalit, jotka eivät pelkästään ärsytä päänahkaa, vaan myös kuivattavat hiuksiasi. Säilytä ja suojaa hiuksiasi sekä luontoa hajusteettomalla shampoolla ja hoitoaineella. Hajusteeton shampoo tukee hyvinvointia ja terveempää kehoa.


alonia-sarjan tuoksuton shampoo ja hoitoaine

Alonia Eco Hair (AEH) sarjan kaikki hiustenpesu- ja hoitotuotteet ovat hajusteettomia. Tuoksuton alonia shampoo ei sisällä synteettisiä kemikaaleja. Tuoksuton shampoo ja hoitoaine sopii tuoksuherkille sekä hajusteallergikoille. Alonia-sarjan hiustehoitotuotteisiin haluttiin tehdä tuoksuton pohja, mutta vaihtoehtoisesti haluttiin tarjota myös mahdollisuus tuoksuun. Tuoksun voi lisätä tuotteeseen itse. Luonnosta saatavien eteeristen öljyjen tuoksusekoituksilla voi saada pala palalta tuoksumaailmaa takasin. Lisää vain muutama tippa alonia-tuoksua shampoopulloosi!Synteettiset tuoksut

Synteettisesti valmistettu tuoksu tuoksuu hienoon hajuepiteelijärjestelmäämme samalta kuin oikea luonnossa kohtaamasi raikas metsä, erona on vain, että se on valmistettu laboratoriossa. Kun haistelemme synteettisesti valmistettua tuoksua, tulemme samalla hengittäneeksi suurenkin määrän keuhkoihin kuulumattomia partikkeleita. Yli 95% synteettisten tuoksujen kemikaaleista on peräisin petrokemikaaleista. Näitä kemikaaleja ovat: bentseenijohdannaiset, ftalaatit, synteettiset myskit ja parabeenit.

Aivastelusta ja hengityksen vinkumisesta ihottumaan ja päänsärkyyn, monet ihmiset kärsivät allergisesta reaktiosta hajuvedestä – vaikka se olisi jonkun muun päällä. "Kaikki, mikä antaa hajuvedelle tuoksun, on hyvin todennäköisesti allergeenia", sanoo Dr. Heather Patisaul, biologi North Carolina State Universitystä, joka tutkii tapaa, jolla ympäristöaltistuminen sotkee ​​ihmisen kehityksen. Tämä tarkoittaa, että Kölnissä tai hajuvedessä kasteleva kollegasi voi olla syynä vuotavaan nenäsi.

Luonnon tuoksut

Kun käytetään luonnon tuoksuja, on ne usein eteerisiä öljyjä. Eteeriset öljyt harvoin aiheuttavat ympärilllä oleville hajusteherkkyysoireita niiden haihtuvan ominaisuuden puolesta. Tuoksupartikkelit eivät jää leijumaan ilmaan vaan häviävät ilman mukana. Muutama tippa sekoitettuna johonkin toiseen tuotteeseen, ei ole antanut tilastoihin allergisia tapauksia. Luonnontuotteet eivät kuitenkaan ole tae allergiattomuudesta. Ne saattavat aiheuttaa samoja reaktioita kuin synteettiset raaka-aineet, mutta oikein annostelemalla vältät ongelman. Luonnosta peräisin olevat raaka-aineet saattavat olla paremmin siedettyjä, josta kertoo kokoajan kasvava ekokampaamojen määrä sekä luonnonmukaisten hygieniatuotteiden valtava lisääntyminen markkinoilla.

Onko normaalia jos allergoisoidumme luonnolle ympärillämme ja mistä se kielii?

Mistä hajut tulevat ja minne ne menevät?

Haju johtuu tietyn aineen molekyyleistä, jotka kulkeutuvat nenään. Nämä hajumolekyylit koskettavat hajuepiteeliksi kutsuttua kudosta, joka sisältää hajureseptorisoluja, jotka lukittuvat näihin hajumolekyyleihin. Tämä tuoksu stimulaatio antaa jonkin tunteen molekyylisestä tapahtumasta aivoissamme. Tuoksuja käsittelee hajulamppu, aivojen etuosan rakenne, joka lähettää tietoa kehon muille keskuskomennon alueille jatkokäsittelyä varten. Hajut kulkevat suoraan limbiseen järjestelmään, mukaan lukien tunteisiin ja muistiin liittyvät alueet. Moni voikin samaistua vaikka saunavihdan tuoksun mieleen tuoman mökkisaunan ja mukavan tunnelman.

Hajuaisti ja muinainen deodorantti

Hajuaisti on fylogeneettisesti (evoluutiollisesti) vanhin aisti, ja ihmiskunnan kiinnostus tuoksuja ja hajuja kohtaan voidaan jäljittää muinaiseen historiaan. Ensimmäinen tunnettu merkintä hajunpoistosta tuli muinaisista egyptiläisistä, jotka levittivät murskattuja johanneksenleipäpuun (carobin, tunnetaan suklaan esi-isänä) paloja kehoonsa, kävivät usein kylvyissä ja käyttivät hajunpoistoon tuoksuöljyjä. Myöhemmin muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset tulivat tunnetuiksi jatkuvasta kylpemisestä ja hajuvedestä.


Hajusteeton shampoo on ehdoton joissain tapauksissa


Tuoksuherkkyys

Tuoksuyliherkkyys ei ole saanut allergian statusta. Tuoksuyliherkkyydessä kyse on jonkin tuotteen tuoksujen aiheuttamasta ärsytyksestä esimerkiksi nenän ja silmien limakalvoilla. Tuoksuherkkyyden oireita ovat pahoinvointi, yskä, hengenahdistus, kurkun karheus, iho-oireet ja huimaus. Keho antaa signaalin, että jokin vaara uhkaa ja nostaa varoituskyltin pystyyn. Yliherkkyyksiä ei lasketa allergioiksi, koska oireen ilmaantuminen tai sen mittaaminen testein sattaa olla kuin etsisi neulaa heinäsuovasta, mutta se kielii esi-astetta häiriityneestä immuunipuolustuksesta. Allergia tai yliherkkyys, kummassakin tapauksessa on syytä välttää reaktiota ja yrittää mahdollisesti selvittää mistä oire johtuu. Yleensä on syytä poistaa kaikki oireita antavat aineet ja rauhoittaa tilanne. Yliherkkyydet ja intoleranssit voisi ajatella pieniksi viesteiksi keholta, että jokin ei ole kuinka kuuluisi olla. Tuoksukykyä pidetään usein itsestäänselvyytenä ja usein unohdammekin nauttia monista sen mahdollistamista päivittäisistä nautinnoista, ennenkuin hajuepiteelisysteemissä esiintyy häikkää. Tässä tapauksessa hajusteeton shampoo on ehdoto valinta.

Hajusteallergia

Hajusteallergia on luokiteltu allergiaksi. Jos kehon immuunivaste häiriintyy niin paljon, että iholle ilmestyy hajusteista kutinaa ja punoitusta, on kyse jonkin kemikaalin aiheuttamasta kosketusallergiasta.

Kosmetiikassa hajusteet ovat yleisin allergioiden syy ja lisääntyvän kemikaalien käytön seurauksena allergiat ja yliherkkyydet lisääntyvät entisestään. Useimmiten syynä on juuri ulkopuolelta iholle tuleva hajustepartikkeli. Kun iho reagoi sille myrkyllisen kemikaalin molekyylirakenteeseen niin vahvasti, että se muuttuu toisenlaiseksi, on tarve etsiä allergiatesteillä syyllinen. Oireena voi olla kasvojen ja ihon ihottumaa tai punoitusta, kutinaa tai jopa rakkuloita voi esiintyä tuotteen päivittäisen tai kertaluonteisen käytön seurauksena. Hajusteallergia, voidaan myös sanoa tuoksuallergia, voi myös vaikuttaa silmiin aiheuttaen äärimmäistä punoitusta, ärsytystä ja polttamista sekä jonkin verran silmäluomien turvotusta. Pitkäaikainen allergian tila luo kehoon tulehdustilan, jossa allergiat voivat laukaista astman. Hajusteeton shampoo on ehdoton tässäkin tapauksessa.

Lähes 20% väestöstä on herkistynyt vähintään yhdelle allergeenille, ja tutkimukset osoittavat, että tuoksu on yksi yleisimmin tunnistetuista allergisia reaktioita aiheuttavista aineista. Tuoksuallergia vaikuttaa 2-11% väestöstä. Tämä tarkoittaa kymmeniä miljoonia ihmisiä maailmanlaajuisesti tuoksujen vaikutuksen alaisena. Tuoksuallergiat vaikuttavat suhteettoman paljon naisiin ja lasten määrät ovat lisääntyneet dramaattisesti viime vuosikymmeninä.

Missä kaikkialla on hajusteita?

Hajusteita on erityisesti kosmetiikassa ja henkilökohtaisen hygienian tuotteissa, kuten hajuvesissä, parfyymeissa, deodoranteissa, partavesissä, voiteissa, pesuaineissa, shampoissa ja saippuoissa. Hajusteita tavataan esimerkiksi myös: ilmanraikastimissa, kodin puhdistustuotteissa, pyykinhuuhteluaineissa ja jopa leikkikaluissa. Tavallisimpia kosketusallergian aiheuttajia ovat deodoranttien, partavesien, käsi- ja kosteusvoiteiden sekä siivousaineiden tuoksuaineet. Shampoon inci eli sisällysluettelo (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) kertoo mitä raaka-aineita shampoo sisältää.

Tuoksut ovat incissä nimillä: fragrance, parfym tai perfume.

Termi fragrance tai parfum on yleistermi 10.000 eri ainesosalle, joita ei tarvitse erikseen luetella tuotteen inci luettelossa pullon kyljessä.

Johtava teoria allergia- ja astmadiagnoosien nousun takana on "hygieniahypoteesi". Tämä teoria viittaa siihen, että elinolosuhteet suuressa osassa maailmaa saattavat olla liian puhtaita ja että lapset eivät altistu bakteereille, jotka kouluttavat heidän immuunijärjestelmäänsä erottamaan harmittomia ja haitallisia ärsykkeitä.